Kocaeli Tabip Odası

BASINA VE KAMUOYUNA

title




BASINA VE KAMUOYUNA

 

21 Nisan bugün Körfez ilçemizdeki sülfirik asit üretim tesisi ile ilgili ÇED Halkın katılım toplantısı yapılacağı bildirilmiştir. Bugün ki pandemi koşullarında tüm toplantılar yasaklanırken ve hatta zorunlu olmadıkça halkımızın dışarı çıkmasının önüne geçilmeye çalışıldığı, kişilerin evde kalmaya davet edildiği bir dönemde bu toplantının yapılması Covid 19 yayılımı açısından çok risklidir. Ya da halkımız bulaş ihtimali nedeniyle toplantıya katılamayacak ve itiraz hakkını kullanamayacaktır.

Sülfirik asit yanıcı bir madde değil ama aşırı koroziv ve su dahil birçok maddeyle reaksiyona giriyor, ısı çıkmasına ve sonrasında patlamalara ve toksit gaz emisyonlarına neden olabiliyor. Petrokimya tesisin yanı başında olması sızıntı durumunda felaketlere neden olabilir.

Körfez ilçemizin mevcut durumuna ilaveten ekleyeceği atıklar geri dönülemez sorunlar açabilir. Böyle bir tesisin tek başına atık değerleri değil kümülatif etkisinin değerlendirilerek yapılması gerekir.

Sülfirik asit başta göz , cilt, solunum sistemi ve gastrointestinal (mide bağırsak) sisteminde toksik bir maddedir. Böyle bir tesisin kurulumunda SED (sağlık etki değerlendirmesi )’nin yapılarak onaya sunulması gerekir.

Bu değerlendirmeler ışığında, toplantının pandemi sonrasına ertelenmesi, atıklar açısından kümülatif değerlendirmenin yapılması ve en önemlisi çevre halkın sağlığına etkisinin görülebilmesi açısından SED yapılarak toplantının düzenlenmesi uygundur görüşündeyiz. Saygılarımızla.

 

Kocaeli Tabip Odası Yönetim Kurulu


Yukarı