Kocaeli Tabip Odası ve Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Basın Açıklaması

23.07.2018 de Giresun'da meydana gelen ve kamuoyuna malolan olay nedeniyle,görevini kanunların elverdiği ölçüde yerine getirmeye çalışan meslektaşımız hemen sosyal medyada linç kampanyasıana dönüşen bir şekilde yargısız olarak infaz edilmeye başlanmış,üzerine de soruşturmanın selameti açısından açığa alınmıştır.Bunu asla kabul etmiyoruz ve derhal bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz.
Sorunun ana kaynağı olan evde yatalak olduğu öne sürülen Hastanın eşi,raporlu olduğunu iddia ettiği ilaçları yazdırmak için ASM ye gelmiş,misafir hasta olarak kişi ile görüşülmüş,talebinin hasta görülmeden yapılamayacağı ve bunun suç olduğu söylenmiştir.Buna rağmen talebibnde ısrar eden kişi herkesin malumu olaylar silsilesinde maalesef vefat etmiştir.
Eşinin ilaçlarını yazdırmak derdindeki vatandaşın ölümü hepimizi üzmüştür.
Ancak kanunen suç olan ve bu nedenle yargılanıp ceza alan meslektaşlarımız bulunan bu talep haksızdır ve yapılması halinde suçtur.Hastanın elinde olduğu iddia edilen “evde bakım raporu var” lafıda yalandır.Böyle bir rapor formatı da yoktur.
Yıllarca SGK ya başvurarak bu sorunu çözme talebimiz yerine getirlmediği gibi,nitelikli dolandırıcılık,resmi evrakta sahtecilik v.s gibi son derece ağır ithamlarla yargılanan meslektaşlarımız vardır.
Durum gayet açık ve net ortada iken ve talebin suç unsuru olduğu bilindiği halde meslektaşımızın açığa alınması biz hekimleri vatandaşın önüne atmaktan başka bir şey değildir.Hergün uygunsuz ilaç yazımı,illegal rapor talebiyle uğraşan bizlerin tek derdi mesleğimizi işimizi hakkıla ve layığıyla yapmaktır..
Sağlıkta şiddet konusunda adımlar atılmasını beklediğimiz bu günlerde,haklı iken haksız durumua düşmek sağlıkçıya karşı olan şiddeti körükleyecektir.
Beklentimiz bakanlığın meslektaşımıza sahip çıkması,SGK nın bu ilaç yazdırma mevzusunda net tavrını ortaya dökmesi ve sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkmasıdır.Beyaz kod gibi versende vermesende soruşturma açılan uygulamalara 184 gibi bizleri ve yerel idarecileri yok sayan alçaltıcı uygulamalara son verilmelidir.Yazan hekimin tedavisi öngörüsü olmayan ilaçları yazdırmak raporlu bile olsa suç ise,devlet bu durumda mağdur olacak vatandaşlarını düşünmeli ve çözüm bulmalıdır.Evde sağlık hizmeti ayrı ve farklı bir işlemdir,bu durumu hastane veya ASM lerle çözülemeyeceği işin pratiğinde anlaşılmıştır.112 Acil sağlık sistemi gibi bir uygulama ile bu sorun çözülmeli,ASM ve hastanelerle uyum içinde çalışmalıdır.
Sistemin mağduru olan vatandaşımıza Allah'tan rahmet dilerken,bu konuda işinin gereğini yapan meslektaşımızın sonuna kadar arkasında olduğumuzu ve tüm hukuki süreçte destek olacağımızı beyan ederiz.